Merikaapeli ja datakeskus Hankoon/Cinia Group Oy – ministerikirje

 

VALTIONEUVOSTON KANSLIA

 

Arvoisat ministerit Juha Sipilä, Timo Soini, Jari Lindström ja Alexander Stubb,

 

Cinia Oy (Valtio,vakuutusyhtiöt Ilmarinen ja Pohjola) on käynnistänyt merkittävän tietokaapalihankkeen Itämerellä. Tarkoituksena on aikaansada tietokaapliyhteys Saksan Rostockista Helsinkiin. Hankkeen kustannukset on arvioitu olevan n. 100 milj.euroa. Samassa yhteydessä on noussut myös esille mahdollisen Hangon haaran rakentaminen, jonka lisäkustannuksiksi on arvioitu n. 10 milj. euroa. Tästä 10 miljoonan euron osuudesta on alustavan suunnitelman mukaan tarkoituksena ollut kerätä alueellisilta, kansallisilta ja ulkomaalaisilta sijoittajilta n. 3 milj. euroa. Investointi halukkuutta kartoittaa Länsi-Uudenmaan kehitysyhtiön Novago Oy:n tätä tarkoitusta varten perustama Novafiber AbOy. Työ ei ole kuitenkaan edistynyt toivotulla tavalla, mutta jatkuu tietysti edelleen. Kaapelin asentaminen on tarkoitus toteuttaa ensi keväänä.

Alustavan ilmoituksen mukaan Datahub Finland olisi valmis rakentamaan Hankoon Datakeskuksen, joka välittömästi tulisi työllistämään n. 100 henkilöä. Tämän lisäksi on todennäköistä palvelukeskuksen läheisyyteen etabloituisi monia sellaisia yrityksiä, jotka tarvitsevat nopeata ja riittävän kapasiteetin omaavaa dataverkostoa ja jossa yhteydet toimivat Eurooppaan, Ruotsiin , Pohjois-Suomeen ja Venäjälle. Oletamme, että uusien työpaikkojen määrä olisi lopulta ainakin 200-300. Uusien työpaikkojen osalta kustannus/työpaikka olisi tässä tapauksessa vain n. 5000 euroa/työpaikka, vaikka tarvittava lisärahoitus hoidettaisiin kokonaan Valtion rahoista. Selluloosateollisuudessa työpaikan luominen maksaa n. 1 milj. euroa/henkilö.

Suomen työttömyys on keskimäärin n. 10% tasolla. Hangossa työttömyys on uusimpien tilastojen mukaan n. 14%, mikä on varsin korkea noteeraus. Uskomme, että Hangon haaran rakentamisella saisimme kertaheitolla työttömyyslukumme laskemaan n. 10%:n paikkeille, ehkäpä vieläkin enemmän. Samalla saisimme aikaiseksi uuden dataliikenteen solmukohdan Suomeen, mikä merkittävästi edistäisi kansainvälistä tietoliikennettä ja sitä kautta Suomen kansantaloutta.

Ehdotamme, että Hangon haara otetaan mukaan yhdeksi osaksi hallituksen kärkihankkeista ja hallitus varaa tätä projektia varten riittävät resurssit (rahaa tai lainaa). Ehkäpä rahoitusta voitaisiin ajatella myös työllisyysvaroista tässä tapauksessa.

Hanko 07.09.2015

Hangon Keskustapuolue Ry Hangon Kokoomus Ry Hangon Perussuomalaiset Ry

Eero Koli pj. Risto Alen pj. Pekka Tuunanen pj.

 

Liiteenä asiaa valmistelleiden yhteystiedot

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa